Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

35. Οι Νόρνες και το πρόβλημα με τον Χρόνο

   Πριν λίγες μέρες λάβατε ένα γράμμα που μιλούσε για την αντιστροφή του πεπρωμένου, για μια ανακατάταξη της μοίρας των ανθρώπων λόγω ενός σφάλματος γύρω από την αντίληψη του Χρόνου, του είπε με ύφος εκμυστηρευτικό αλλά και με την σιγουριά εκείνου που γνωρίζει περισσότερα από όσα άφηνε να εννοηθούν. Ο Περικλής αντιλήφθηκε αυτόν τον παραλογισμό, συνέχισε με στόμφο, και προσπάθησε να σας προστατέψει, όμως δεν του πέρασε από το νου πως μια τέτοια γνώση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, κι εννοώ για την ίδια του την ζωή.  Βλέπετε, η Νόρνα Σκουλντ τον επισκέφθηκε νωρίτερα κι αυτό στάθηκε μοιραίο για την ύπαρξή του. 
     Ο καθηγητής την κοίταξε αποσβολωμένος, αλλά εκείνη σαν να είχε προετοιμαστεί για αυτόν το μονόλογο, απάντησε σε μια ενδεχόμενη αντίρρηση του καθηγητή. Ξέρετε κ. Βεντούζα όσο κι αν αντιστέκονται σε αυτό οι νεότερες θεωρίες της αστροφυσικής που θεωρούν πως η έννοια του χρόνου δεν είναι άλλο παρά μια διαρκής διαστολή του χώρου, που κι αυτή με τη σειρά της είναι πεπερασμένη, ο ανθρώπινος νους έχτισε το δικό του σύμπαν πάνω σε μια χρονολογική λογική, μια λογική σαφέστατα προκατειλημμένη, παρόλα αυτά βασισμένη στην αρχή της ανθρώπινης κατανόησης, κι η ανθρώπινη κατανόηση δεν προκαλεί ίλιγγο κ.Βεντούζα, αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάτε, για αυτό κι είναι αδύνατο να δεχτεί μια παρέμβαση στη διαδοχή παρελθόν-παρόν-μέλλον, με καταλαβαίνετε; Ο Βεντούζας παρακολουθούσε τη ροή των λέξεων μένοντας άφωνος, δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, έκανε όμως νεύμα με το κεφάλι να συνεχίσει. Αρκεί να σκεφτείτε πώς βρέθηκε ξανά στη ζωή σας η Λιλήθ, εκείνη ήταν στο καθαρό παρελθόν έτσι δεν είναι, όμως αυτό σας λέω τόση ώρα, το παρελθόν είναι σαν να έχει γίνει μέρος του παρόντος, ένα παρόν πάντως ασύνδετο με την ως τώρα ζωή σας, έτσι δεν είναι; η ερώτηση της Μαριάννας άστραψε σαν κεραυνός στο μυαλό του Βεντούζα. Κι η Τατιάνα ξέρει πολύ περισσότερα από αυτά που λέει, έχει αποφασίσει να σας μπλέξει σε κάτι φοβερό, δεν έχετε ιδέα για τι μιλάμε κ.Βεντούζα, είπε και τα μάτια της βούρκωσαν, γεγονός που παραξένεψε τον καθηγητή και τον έκανε να πάρει λίγο πιο σοβαρά το δραματικό παραλήρημα της Παπαδοπούλου. Προσέξτε τον, πρόλαβε να πει προτού ακουστεί στο μεγάφωνο η αναγγελία επιβίβασης. 
     Ο Βεντούζας σηκώθηκε να μαζέψει τον φάκελο με τις σημειώσεις του Περικλή και του Μπάσση, καθώς και την Ανθολογία σκανδιναβικής ποίησης που είχε αφήσει στο τραπεζάκι δεξιά του, μηχανικές κινήσεις, που αποδείχθηκαν όμως σωτήριες προκειμένου να επανέλθει στο δικό του τετριμμένο χρόνο, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, γυρίζοντας όμως πίσω η Μαριάννα Παπαδοπούλου είχε εξαφανιστεί. Περίμενε για λίγα λεπτά αν και ήταν σίγουρος πως δεν υπήρχε περίπτωση να την ξαναδεί, τουλάχιστον μέσα στο αεροδρόμιο, κι ύστερα κατευθύνθηκε αρκετά προβληματισμένος με αυτά που άκουσε στην πύλη 18, αλλά και κάπως ανακουφισμένος που θα έφευγε μακριά από αυτόν τον παράξενο κύκλο γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου