Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

1. Οι Νόρνες κι η αντιστροφή του ανθρώπινου πεπρωμένου

Στη μεσαιωνική μυθολογία των σκανδιναβικών χωρών οι Νόρνες που όριζαν τη μοίρα του κόσμου - η Ουρθ (το παρελθόν), η Βερτχάντι (το παρόν) και η Σκουλντ (το μέλλον)- έρχονταν στο προσκεφάλι κάθε ανθρώπου την ώρα που γεννιόταν κι έπλεκαν το ριζικό του. 
  Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Σνόρρι Στούρλουσον, ο οποίος έβαλε σε τάξη τους σκόρπιους μύθους των Βορείων, αλλά κι ο διάσημος συλλέκτης μύθων, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που τον ακολουθεί χρονολογικά. 
  Τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν την εποχή των μύθων άλλαξαν, ωστόσο, το ανθρώπινο πεπρωμένο και η χρονική σειρά των πραγμάτων κλονίστηκε δια παντός. Οι άνθρωποι μόνο αφού πέθαιναν άρχιζαν να γεννιούνται, αλλά και πάλι με μια αντίστροφη λογική, αφού η ωριμότητά τους οδηγούσε αναπόφευκτα στην απώλεια κάθε ευθύνης και συνείδησης της κατάστασής τους, όπως και της πραγματικότητας, στα βαθιά τους γεράματα. Ο θάνατος έβρισκε τα παιδιά και τους νέους ως φυσικό επακόλουθο της νεότητας. Ο γηραιός πληθυσμός της γης ξανάνιωνε κι ο κόσμος συνολικά ξεμωραινόταν ό, τι κι αν σήμαινε αυτό. Τα πράγματα είχαν πάρει μιαν άλλη τροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου