Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

22. Η συνάντηση με την Τατιάνα, μέρος 2ο


     "Ένα στο όνομά μου και ένα στο όνομα Μαριάννα Παπαδοπούλου;"
     Ο καθηγητής έμεινε για δύο λεπτά αποσβολωμένος να κοιτάζει το σημείωμα ενώ η Τατιάνα, κοιτάζοντας τον με ένα πλατύ χαμόγελο, του είπε αργά και κάπως κοροϊδευτικά:
     "Ποια είναι η Μαριάννα Παπαδοπούλου; Και γιατί ήτελες να της βγάλω και εκείνης εισιτήριο για την πτήση;". Στις αλλεπάλληλες αυτές ερωτήσεις ο Βεντούζας δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση. Το μόνο που κατάφερε με δυσκολία να ψελίσει ήταν: Τατιάνα, δεν είναι δικό μου το γράμμα!
     Αρχικά η Τατιάνα φάνηκε να μην ενοχλείται από την αντίδραση του καθηγητή, νομίζοντας ότι τα λόγια του δεν ήταν τίποτα παραπάνω από δείγμα της γενικότερης συστολής που τον διακατείχε σαν άτομο.'
     "Έλα Μάριγιε, σοβαρέψου. Έβγαλα αεροπορικά εισιτήρια και για τους δυο σας. Δεν είναι κακό να μου πεις ποια είναι αυτή η κυρία" τόνισε ενοχλημένη. "Έχουμε να τα πούμε τόσα κρόνια, τα σου έκανα σκηνή ζηλοτυπίας;".
     Καθώς πρόφερε η Τατιάνα αυτές τις λέξεις με τη γνωστή της προφορά, ο Βεντούζας ανακάθισε τρεις φορές στο καθισμά του, ενώ τα χέρια του, που έτρεμαν απο ανησυχία, έριξαν το φλυτζάνι του καφέ και περιέλουσαν την τσάντα της Τατιάνας. Εκείνος έβγαλε ένα μαντήλι και βάλθηκε να καθαρίζει την τσάντα, και εκείνη, αντί να ενοχληθεί, ξέσπασε σε γέλια επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο: "Πάντα αντέξιος, πάντα αντέξιος". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "και ντροπαλός. Λοιπόν, άφησε την τσάντα μου και πες μου γκια την κυρία της καρντιάς σου".
     Ο Βεντούζας, αφού είχε πλέον καθαρίσει και το τελευταίο σημάδι καφέ από την τσάντα της Ρωσσίδας φίλης του, επανέλαβε τα λόγια που είχε καταφέρει να ψελίσει λίγο νωρίτερα:"Τατιάνα, δεν είναι δικό μου το γράμμα". Και συνέχισε: "Δεν έγραψα ποτέ αυτό το γράμμα, ούτε σκέφτηκα να επικοινωνήσω μαζί σου, και ούτε γνώριζα τη Μαριάννα Παπαδοπούλου, προτού δια της βίας μου αποσπάσει ένα παρόμοιο γράμμα λίγες μέρες πριν". Η Τατιάνα με δυσκολία μπόρεσε να επεξεργαστεί τον καταιγισμό των σοκαριστικών πληροφοριών που μόλις είχαν βγει δια στόματος Βεντούζα. Ρουφώντας άλλη μια γουλιά από τον δικό της καφέ, και σουφρώνοντας τα φρύδια συλλογισμένη, του έθεσε ένα ερώτημα: "δεν ξέρεις τη Μαριάννα Παπαδοπούλου; ε τότε, αυτά τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ο καλύτερος τρόπος γκια να τη γνωρίσεις. Πρέπει να πας επειγκόντως στο αεροδρόμιο, και εκείνη τα τέλει να σε συναντήσει. Ντεν πειράζει που δεν έγραψες  εσύ το γράμμα, το σίγουρο είναι πως γκια κάποιο λόγο πρέπει να ταξιδέψετε και οι ντυο εκεί."
     "Ίσως έχεις δίκιο" αποκρίθηκε ο καθηγητής. Ωστόσο, η σχετικά ψύχραιμη αντίδραση της Τατιάνας μπροστά σε όσα της είχε αποκαλύψει τον εξέπληξε. Επίσης, η προτροπή της να συναντήσει τη Μαριάννα Παπαδοπούλου ήταν εξίσου ύποπτη.Επιπλέον,αν τα είχε γράψει η Μαριάννα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα ούσα, γιατί να είναι το γράμμα τόσο ανορθόγραφο; Μήπως τελικά η Τατιάνα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά συνεργάτιδα της διαβολικής εκείνης γυναίκας; Η Τατιάνα, πάντως, κοιτούσε το συννεφιασμένο του πρόσωπο με περισσή απάθεια. Μετά, μισοαστεία μισοσοβαρά, τον ξαναρώτησε με ύφος όλο περιέργεια: "Τελικά τα πας στη Φινλανδία;"
     Εκείνη την ώρα χτύπησε το κινητό του καθηγητή. Ακούστηκε η ταραγμένη φωνή της κυρίας Αντιγόνης, γεμάτη τρέμουλο, που του ανήγγειλε μια φοβερή είδηση:
     "Κύριε καθηγητά, κύριε καθηγητά. Ο φίλος σας ο Περικλής, είναι στο νοσοκομείο. Δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του και χαροπαλεύει στην εντατική. Τρέξτε" και ξέσπασε σε αναφιλητά.
     Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Βεντούζας έβαλε το παλτό του και βιαστικά είπε στην Τατιάνα: "ο Περικλής είναι στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατος, πρέπει επειγόντως να πεταχτώ. Χάρηκα που τα είπαμε, Τατιάνα μου, αλλά δεν μπορώ να καθήσω με σταυρωμένα τα χέρια".
     "Έρχομαι και γω" είπε γεμάτη ενδιαφέρον η Ρωσσίδα φίλη του καθηγητή. "Άλλωστε, αφού τον δεις, πρεπει να συνεχίσουμε την κουβέντα μας"!
     Παρά την ταραχή του, ο Βεντούζας δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει το ανεξήγητο ενδιαφέρον της Τατιάνας τόσο για το θέμα του Περικλή όσο και για το υποτιθέμενο ταξίδι του στη Φινλανδία. "Έλα λοιπόν μαζί μου" της είπε εκείνος επιταχύνοντας το βήμα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου