Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

6. Και άλλη δυσάρεστη συνάντηση



     Παρά τον όποιο ενθουσιασμό του για τη σκανδιναβική μυθολογία, και την αστείρευτη γνώση του σε οτιδήποτε είχε σχέση με τους πολιτισμούς του Βορρά, ο ηρωάς μας ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος που είχε ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που συναντούσε κάποια καινούρια σκανδιναβική λέξη ή σκόνταφτε σε κάποιον παράξενο μύθο περί Υπερβορρέας, κατακοκκίνιζε. Έτσι και τώρα: παρότι ήταν πλέον μόνος του στο γραφείο, άρχισε να τον κυριεύει η μανία για οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε σχέση με τη λέξη Νόρνες. Μιας και δεν είχε ξανακούσει τίποτα για αυτές, ένοχα έσκυψε πάνω από έναν Άτλαντα της Φινλανδικής μυθολογίας, και αμέσως με ένα πεινασμένο βλέμμα άρχισε να ψάχνει στα περιεχόμενα του χοντρού βιβλίου για να δει τι το τόσο σημαντικό θα μπορούσε να κρύβει ο συγκεκριμένος μύθος.
     Συλλάβισε σε σπαστά φινλανδικά το παρακάτω απόσπασμα:
     Mikään ei kuitenkaan ole ikuista, ja jopa Yggdrasilin on määrä kuihtua. Nornat yrittävät estää tämän, tai ainakin hidastaa prosessia kaatamalla kohtalon kaivosta mutaa ja vettä maailmanpuun juurille. Taianomainen neste pysäyttää mädäntymisen toistaiseksi.
     «Ποια είναι αυτή η σέξι για την οποία διαβάζετε;» τον  ρώτησε  με περισσό θράσος  και απύθμενη ειρωνεία η αντιπαθέστατη συνάδελφος της Βυζαντινολογίας, Παρθένα Βαλαωρίτη, με την οποία αναγκαζόταν να μοιράζεται το γραφείο 2 φορές την εβδομάδα. Η 60χρονη καθηγήτρια, η οποία ήταν γνωστή για την ακόρεστη λύσσα της να αφήνει κάθε φοιτητή που ξέχναγε το παραμικρό κόμμα, δεν έχανε καμία ευκαιρία να σατιρίσει οποιαδήποτε γλωσσική ή επιστημονική προσπάθεια του Βεντούζα. Άσε που, χρόνια χήρα, είχε την τάση να του κάνει κόρτε με τον πιο στυφό τρόπο, παρότι γνώριζε για την αυστηρή ηθική του.
     «toistaiseksi», κυρία Βαλαωρίτη, «toistaiseksi» απάντησε με ξινισμένο ύφος ο Βεντούζας, λες και τα φινλανδικά ήταν η πλέον διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο. «Διαβάζω για τις Νόρνες της σκανδιναβικής μυθολογίας στα φινλανδικά».
     «Γλώσσα να σου πετύχει» απάντησε κακαριστά η Βαλαωρίτη. «Και αυτές πώς τις λένε; Π…….;
     «ΝΟΡΝΕΣ κυρία Βαλαωρίτη, Νόρνες. Πάντα ο νους σας στο πονηρό».
     «Καλά επέλεξα εγώ να αφοσιωθώ στη βυζαντινολογία. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα έχουν άμεση σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και όχι με τις βάρβαρες φυλές των Βορείων. Τω όντι, πρέπει να κάνει φοβερό κρύο στις εκεί χώρες».
     «Δυστυχώς πρέπει να διακόψω την κατά τα άλλα «ευχάριστη» κουβέντα μας γιατί έχω να μελετήσω το παρόν σύγγραμμα» απάντησε με επιτακτικό τόνο ο Βεντούζας. «Επίσης, ακόμα δεν έχω διορθώσει όλα τα γραπτά του χειμερινού» πρόσθεσε για να διώξει την  κακεντρεχή γεροντοκόρη μια και καλή και για να φανεί πιο πειστικός.
     «Εντάξει, θα σας αφήσω στην ησυχία σας λοιπόν» είπε σε πικρόχολο τόνο η Βυζαντινολόγος.
     Ο Βεντούζας πάλι αναστέναξε και σκέφτηκε: δύο δυσάρεστες επισκέψεις σε μια μέρα, και ένα γράμμα γεμάτο μυστήριο. Τι άλλο θα προκύψει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου